Η παλιά εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Στους πρόποδες του βουνού που υψώνεται στα βόρεια του χωριού, βρίσκεται κτισμένη η παλιά εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Κτίστηκε τον 17ον αιώνα και είναι κτίσμα Βυζαντινού Ρυθμού. Είναι μικρή εκκλησία και δεν έχει την άνεση να χωρέσει περισσότερο από 50 – 100 πιστούς. Από μαρτυρία, στο τέμπλο, η εκκλησία δέχθηκε και δεύτερο κτίσμα το 1867. Προεκτάθηκε δυτικά του οικοδομήματος, για να γίνει και ως ενοριακός ναός της περιοχής, φέροντας ορθογώνιου τύπου κατασκευή. Εξωτερικά, είναι πετρόκτιση, από πέτρα του βουνού. Κατά την προέκταση και ανακαίνιση που έγινε στη εκκλησία το 1867, το τέμπλο με μοναδικό σκάλισμα στο είδος του και με έξοδα των κατοίκων του χωριού, επιχρυσώθηκε. Με πολλή ευλάβεια και προθυμία, μέσα από την φτώχεια τους, οι κάτοικοι προσέφεραν χρήματα και επιχρύσωσαν το τέμπλο της εκκλησίας τους. Οι δε εικόνες επιζωγραφίστηκαν ξανά. Σήμερα όμως το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει. Επισκιάστηκε. Πριν από 50 χρόνια προσπάθησαν να διατηρήσουν το επιχρύσωμα αυτό απαλείφοντας με χρυσομπογιά το τέμπλο. Αλλοιώθηκε η γνησιότητα του φαινομένου.
Παλιά αρχαία αγιογραφία που αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό εκκλησιαστικό στοιχείο στο χώρο του ναού, είναι η αφιερωμένη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι τοποθετημένη και αυτή στο εικονοστάσι του ναού.
Το 1994 – 1995 με έξοδα της εκκλησίας ο ναός συντηρήθηκε και πάλι.
Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ λειτουργείται αρκετές φορές τον χρόνο. Αν και έκτισαν νεότερη εκκλησία πρόσφατα, οι κάτοικοί της, δεν την έχουν εγκαταλείψει.
Η νεότερη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κτίστηκε την δεκαετία του 1980. Η οικοδόμηση άρχισε το 1984 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1986. Η νεότερη κεντρική εκκλησία είναι κτισμένη στο κέντρο του χωριού. Αρχιτεκτονικά είναι κτίσμα ρυθμού Σταυροειδή βασιλικού μετά τρούλου. Εξωτερικά είναι κτισμένη από χυτό τσιμέντο και επένδυση πουρόπετρας. Εσωτερικά το εικονοστάσι είναι από ξύλο οξιάς σκαλιστό, μοντέρνας κατασκευής, καθώς και οι άγιες εικόνες που το αγκαλιάζουν, όλες καινούργιου τύπου κατασκευής. Ο γυναικωνίτης άνετος με ημικύκλιο σχέδιο και αμφιθεατρικού τύπου τοποθετημένα τα καθίσματα.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ γιορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου και 8 Νοεμβρίου. Γιορτάζεται πανηγυρικά και μαζεύεται αρκετός κόσμος, όπου γίνεται και η λιτάνευση της Άγιας εικόνας του.
Ξωκλήσι Προφήτη Ηλία
Ένα παλιό αρχαίο ξωκλήσι που βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή του βουνού στα δυτικά του χωριού. Το ξωκλήσι αυτό είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και κτίστηκε πριν από 500 χρόνια. Κτίσμα του 16ου αιώνα. Τον 20ο αιώνα το ξωκλησάκι δέχθηκε και δεύτερο κτίσμα. Το νέο κτίσμα φέρει 1 ½ μέτρο ψηλότερο υψόμετρο από το παλιό κτίσμα. Το παλαιό κτίσμα παρέμεινε πλέον ως το ιερό του όλου οικοδομήματος. Αρχιτεκτονικά είναι κτίσμα Βυζαντινού μονόκλιτου Ρυθμού. Δεν είναι όμως και πολύ μεγάλο ξωκλήσι, αλλά έχει την άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και 60 πιστούς. Εξωτερικά είναι εξολοκλήρου κτισμένο από πέτρα. Στο πλάι προβάλλει το παλιό καμπαναριό, όπου κάθε γιορτή καλεί τους πιστούς να προσέλθουν. Στο παλιό οικοδόμημα υπήρχαν τοιχογραφίες. Πριν από εκατό περίπου χρόνια προκλήθηκε πυρκαγιά και, οι αγιογραφίες αλλοιώθηκαν. Δεν διακρίνονται και τόσο πολύ σήμερα. Εσωτερικά το εικονοστάσι είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου, απλό με κεττεπέ και μπογιατισμένο με σκούρο βερνίκι. Οι λιγοστές εικόνες των αγίων καθώς και η αφιερωμένη εικόνα του Προφήτη Ηλία, αγκαλιάζουν και δίνουν ακόμη ένα συμπλήρωμα στην ολοκλήρωση του εκκλησιαστικού πλούτου.
Το εκκλησάκι δέχθηκε νέα συντήρηση το 1994 με δαπάνες της εκκλησίας. Σήμερα είναι ως διατηρητέο οικοδόμημα.
Λειτουργείται 3 – 4 φορές τον χρόνο. Τον Προφήτη Ηλία, γιορτάζουν πανηγυρικά στην κοινότητα Ορόκληνης. Μαζεύεται πολλής κόσμος από τις γύρω περιοχές στις 20 Ιουλίου και γίνεται μεγάλη πανήγυρης.
Εξωκλήσι Αγίου Θωμά
Ήταν παλιά μοναστήρι. Από μαρτυρία λέγεται πως η εκκλησία κτίστηκε τον 10ον αιώνα.
Ήταν μεγάλη ευλάβεια να κατοικείς γύρω από μια εκκλησία και ένα μοναστήρι, έλεγαν τότε. Έτσι και έγινε. Όλοι οι κάτοικοι τότε σιγά σιγά πήγαν και κατοίκησαν γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Θωμά, έτσι για να ζουν από κοντά την μοναχική ζωή. Το μοναστήρι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετετράπηκε σε χωριό. Το 1850 όμως έγινε μεγάλος σεισμός, από τον οποίο σεισμό προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές. Ναός και χωριό εγκαταλείπονται. Μένουν ερείπια. Σήμερα ο χώρος εκεί, έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός. Δεν επέτρεψαν το κτίσιμο νέου οικοδομήματος.
Από το 1997 άρχισαν προσπάθειες, για τον σχεδιασμό και την ανέγερση νέου οικοδομήματος. Το 2001 στις 6 Οκτωβρίου κατατέθηκε ο πρώτος θεμέλιος λίθος, του νέου οικοδομήματος, μοναδικού στο είδος του για τα σημερινά δεδομένα. Με βάση Κλασσικού τύπου αρχιτεκτονικό σχέδιο του 16ου αιώνα, πήραν την απόφαση για την ανέγερση νέου ναού, λίγα μέτρα πιο κάτω από τα ερείπια του παλαιότερου ναού. Ολόκληρη η οικοδομή είναι κτίσμα από πέτρα. Πανύψηλος ναός διαστάσεων, 12 μέτρα ύψος, 6 μέτρα πλάτος και 13 μέτρα μήκος. Ο τρούλος φέρει διάμετρο 4 ½ μέτρων. Τον Οκτώβριο λοιπόν του 2003 άρχισαν εντατικά τα έργα οικοδόμησης. Προβλέπεται πως σ΄ ένα χρόνο, τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί. Η κοινότητα Ορόκληνης, γιορτάζει πανηγυρικά τον Άγιο Θωμά, στις 6 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα.
Νέα εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Κτίστηκε τη δεκαετία του 1980. Η οικοδόμηση της άρχισε το 1984 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1986. Η νεότερη αυτή εκκλησία είναι κτισμένη στο κέντρο του χωριού. Αρχιτεκτονικά είναι κτίσμα ρυθμού σταυροειδή βασιλικού με τρούλο. Εξωτερικά είναι κτισμένη από χυτό τσιμέντο και επένδυση πουρόπετρας. Εσωτερικά το εικονοστάσι κατασκευάστηκε από ξύλο οξιάς , σκαλιστό , μοντέρνου ρυθμού και οι εικόνες που το αγκαλιάζουν , στην κατασκευή τους , είναι όλες νεότερου τύπου. Ο γυναικωνίτης με ημικύκλιο αμφιθεατρικό σχεδιασμό , επιτρέπει την άνετη οπτική και ακουστική επαφή με όλη την τελετουργία.
Εκκλησία Αποστόλου Αντρέα
Η εκκλησία βρίσκεται στο συνοικισμό της Ορόκλινης, επί των οδών Παιδείας και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στην επαρχία Λάρνακας . Πρόκειται για ένα λιτό αρχιτεκτονικά οικοδόμημα, το οποίο κτίστηκε μετά το 1974, για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των εκτοπισμένων της τουρκικής εισβολής του ’74 που ζουν στην περιοχή.Το καμπαναριό της εκκλησίας δεν είναι ενσωματωμένο με το ναό και αποτελεί μια πρόχειρη σιδερένια κατασκευή.
Αγία Αικατερίνη
Από μαρτυρίες το εξωκλήσι κτίστηκε την περίοδο 1800 μέχρι 1900 στους πρόποδες του βουνού. Περιέλαβε το γνωστό λαγούμι το οποίο χρησίμευε για την ύδρευση των τότε κατοίκων. Την περίοδο 1950-1960 αφού είχε ερημωθεί και κατεδαφιστεί από την φθορά του χρόνου στη θέση κτίστηκε με νεώτερο κτίσμα ένα μικρό δωμάτιο. Μέρος της τοιχοποιίας του σώζεται μέχρι και σήμερα. Το 2010 αφαιρέθηκαν όλα τα νεώτερα κτίσματα και ανεγέρθηκε νέο εξωκλήσι παραπλήσια του λαγουμιού.