ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχική Σελίδα / Παραλία
Παραλία

Σαν πάρεις το παλιό δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας, αριστερά στο βάθος, διακρίνεται το όμορφο χωριό Βορόκληνη. Από δεξιά βρίσκεσαι μέτωπο με την παραλία της Βορόκληνης. Είναι χωριό της επαρχίας Λάρνακας, 8 περίπου χμ. στα βορειοανατολικά της Λάρνακας, με το νότιο παράκτιο τμήμα της, ν’ ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της πεδιάδας της Λάρνακας και το βόρειο, να αποτελεί συνέχεια της περιφέρειας των κρητιδικών ασβεστόλιθων. Το χωριό είναι τοποθετημένο σ’ ένα υψόμετρο 50 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στους πρόποδες ενός μικρού οροπεδίου.

Έχεις να διανύσεις ένα φωτισμένο πεζόδρομο, στη Παραλία επάνω, μήκους Οκτακοσίων Πενήντα Μέτρων (850 μ.) απόσταση. Αυτό ήταν πρωτοβουλία της κοινότητας, μέσα στα πλαίσια του αναπτυξιακού της προγράμματος για την παραλία. Είναι και ένας τρόπος μη πρόσβασης των τροχοφόρων πάνω στην παραλία. Σαν διασχίζεις τον ασφαλτόστρωτο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας, που ανακατασκευάζεται για να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο δρόμο με ποδηλατοδρόμιο, χώρους στάθμευσης και μεγάλους χώρους πρασίνου, διαπερνάς την παραλία Βορόκληνης αισθάνεσαι μια ακατανίκητη έλξη. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, αισθάνεσαι τη ζεστασιά του παραθαλάσσιου τοπίου. Η αμμουδιά ξεπερνά τα δυόμισι χιλιόμετρα σε μήκος, απόσταση που το πλάτος της, σε μερικές τοποθεσίες, φτάνει περίπου τα τριάντα μέτρα. Αποτελείται από λεπτόκοκκο άμμο, με λίγα σκορπισμένα πολύχρωμα βοτσαλάκια. Είναι ακόμα παρθένα, ήρεμη γαληνεμένη, αλλά πολύ εντυπωσιακή. Τα χρώματα, εκεί που τα νερά σκεπάζουν κάποια βράχια, είναι ζαφειρένια, κάπου αλλού τα ξέβαθα νερά, πήραν το χρώμα του σμαραγδιού, ενώ μέσα βαθιά, η θάλασσα είναι μπλάβα.

Σαν βρεθείς σ’ αυτή την αμμουδιά, ο ορίζοντας μάλλον διαπλατύνεται. Η θάλασσα μπροστά σου είναι το κυρίαρχο στοιχείο της θέας. Αν θέλεις αλλαγή, θα πρέπει να περπατήσεις λίγο τον πεζόδρομο, κατά μήκος της αμμουδιάς. Αν αποφασίσεις να παραμείνεις σ΄ αυτή την απέραντη αμμουδιά, δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις, παρά να παρακολουθήσεις τα μικρά κυματάκια και τις κινήσεις τους, που τις δημιουργούν οι ανατολικοί ή βορειοανατολικοί άνεμοι, ν’ αναπνεύσεις μπόλικο ιώδιο και να χαρείς τα λίγα θαλασσοπούλια, που στην περιοχή αυτή, κάπως σπάνια εμφανίζονται. Θα δεχτείς πληθωρικά τα χάδια της αύρας. Θα χαρείς τις αποχρώσεις του γαλάζιου της θάλασσας και θα ξεχαστείς στην ηρεμία και τη γαλήνη.
Η Βορόκληνη στα νοτιοδυτικά συνδέεται με τον κύριο δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου, με χωμάτινους όμως δρόμους συνδέεται με την Πύλα στα βορειοανατολικά, με τους Τρούλους στα βόρεια και τα Λειβάδια στα βορειοδυτικά.

Το χωριό ένεκα και της θέσης του, μετά το 1981, γνώρισε μια ραγδαία ανάπτυξη σε οικιστικές, τουριστικές, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό εξακολουθεί και σήμερα να υφίσταται. Ένας οικοδομικός οργασμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πολλοί είναι οι ξένοι, μα και οι κύπριοι, που ονειρεύονται ν’ αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στη περιοχή της Βορόκληνης.
Άρχισαν να εμφανίζονται εστιατόρια, τουριστικά διαμερίσματα και γενικά μια τουριστική κίνηση που απειλεί τη γαλήνη και τη μοναχική ζωή, σ’ αυτό το άλλοτε ήσυχο μέρος.
Αλλά και στην ίδια την κοινότητα, άρχισε η τουριστική δραστηριοποίηση με εστιατόρια και αναπαλαιώσεις σπιτιών, που ενοικιάζονται σε ξένους, κυρίως περιηγητές. Όλες σχεδόν οι υπηρεσίες, περιλαμβανομένων τραπεζών, ασφαλιστικών γραφείων, γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, βίντεο και υπεραγορών, εγκαταστάθηκαν στην κοινότητα.
Ειδικά στην παραλία της Βορόκληνης θα βρεις από οργανωμένα διαμερίσματα μέχρι ξενοδοχεία 4 αστέρων, κέντρα αναψυχής, εστιατόρια, take away, clubs και μια μεγάλη ποικιλία από καταστήματα.

Αυτή η ασύγκριτη ομορφιά και γαλήνη, αυτή η ανυπέρβλητη αρμονία σε φως και χρώμα, που συναντάς εδώ στην Βορόκληνη, μεταξύ οροπεδίου και θάλασσας, είναι κάτι το σπάνιο.

Ο Ευρωπαϊκός θεσμός της «γαλάζιας σημαίας» (Blue Flag Beach) τιμά πλέον την παραλία της Βορόκληνης, που είναι γνωστή με την ονομασία Γιαννάδες. Το Κοινοτικό συμβούλιο έχει φροντίσει τα βέλπιστα για την σωστή και ομαλή λειτουργία ως προς την εξυπηρέτηση, τόσο των επισκεπτών, όσο και των κατοίκων της κοινότητας. Δημόσια αποχωρητήρια, πλήρως εξοπλισμένα, περίπτερο για την άμεση εξυπηρέτηση, ελεγχόμενο βέβαια από τις αρχές της κοινότητας Βορόκληνης.

Η παραλία της Βορόκληνης βρίσκεται καταχωρημένη στο The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture, που είναι ο παγκόσμιος άτλαντας αρχιτεκτονικής.


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
ΒΙΝΤΕΟ
3D TOUR
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΑΛΜΠΟΥΜ
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.